Från februari 1940 byggdes interneringsläger. Sista avvecklades 1948.

Bland dessa finns

Axmar (1945)

Ede (1943–1948)

Florsberg (1943–1948)

Hälsingmo (1943–1948)

Kusfors (1944–1945)

Långmora (mars 1940-1945)

Rengsjö (1942–1945)

Smedsbo (mars 1940-1945)

Sunnerstaholm (1945–1946)

Säter (1943–1946)

Sörbyn (1944–1945)

Tjörnarp (1945–1946)

Vägershult (1942–1945)


Abborrtjärn

Abborrtjärn hade sommaren 1940 till våren 1942 varit interneringsläger för politiska flyktingar.

I september 1943 började man ta emot ryssar. Lägret låg några mil från Baggbron i Smedjebackens kommun.

Baggå

Baggå herrgård väster om Skinnskatteberg var ett ryssläger, dvs ett interneringsläger för sovjetiska soldater under det andra världskriget. Lägret startade dock i juli 1940 för andra flyktingar.
Då fanns det tyska, norska, holländska, polska, tjeckiska och statslösa flyktingar, inklusive hela familjer.

Efter att de sovjetiska medborgaran rest hem användes lägret för tyska medborgare, peridovis för judar som räddats av de vita bussarna. Därefeter som baltisk läger. Lägret stängdes i juni 1946.

Byringe

Under sovjetisk flagg på sörmländsk mark

Mer än 3000 ryssar som flytt från Röda armén hamnade i Sverige under andra världskriget. En del av fångarna hamnade i Byringe, nio kilometer söder om Strängnäs.


Flera tusen ryska soldater internerades på svensk mark under andra världskriget. Ett av dem låg i Byringe, söder om Strängnäs. Där fick fångarna hjälpa till att bygga väg 55 till Malmköping.

Alla läger placerades så att det skulle finnas fysiskt arbete att utföra i närheten.

Det lägret var speciellt eftersom de soldater som hamnat där var uniformerade vid ankomsten till Sverige, och därmed betraktades som krigsfångar. Enligt folkrätten var det riktigt att internera sådana flyktingar.

Byringe, och övriga "ryssläger" i Sörmland och Västmanland, drevs under sovjetisk översyn, och i slutet av kriget lämnades 2 500 ryska flyktingar lämnades ut till Sovjet och långa straff i Gulag.


Mer än 3000 ryska soldater som hamnat i tysk fångenskap lyckades fly till Sverige under åren 1941-43. Här internerades de i läger i Sörmland och Västmanland som svenska regeringen helt lät styras av Sovjetmakten. Under andra världskrigets sista halvår utlämnades 2 500 av dessa ryssar till Sovjet, alla med hårda straff att vänta.

Nu har en av barackerna där dessa krigsfångar bodde flyttats till Mälsåkers slott, där den användas som museum.


Krampen

Länk till berättelsen om Krampens fångläger intill järnvägsstation  där ca 300 sovjetiska militärflyktingar vistades 1943 - 1944

Flyktingläger för sovjetiska soldater .
Väl skyltat runt Krampens station.
Rysstenen ligger 6 km bort.
Information turistinformationen
0222-45045.  Skinnskatteberg turism

Varför levde hundratals sovjetiska soldater i Bergslagens skogar under andra världskriget? Och varför tänds än idag ljus vid den så kallade rysstenen? I Krampen, två mil från Skinnskatteberg, har det funnits ett flyktingläger för sovjetiska soldater. Det var ett barackläger som byggdes i slutet av andra världskriget. Nu är det rivet och bara några enstaka spår återstår i landskapet. Inte heller Krampen järnvägsstation finns kvar. Men i skogen har skyltar och fotografier satts upp som berättar om en tidigare nedtystad del av vår historia. En dryg halvmil från lägerplatsen ligger rysstenen.

Under andra världskriget, 1939-1945, flydde tusentals människor från krigets Europa till det neutrala Sverige. Bland dem fanns sovjetiska militärer som rymt från tyska krigsläger
i de ockuperade Norge och Finland. Där hade de utnyttjats som slavarbetare för att bygga vägar och järnvägar. I Sverige ordnades läger, tre av dem låg i Skinnskattebergs kommun:
Baggå herrgård, pensionat Udden i Baggbron och Krampen.

I oktober 1944 utlämnades dessa flyktingar till Sovjet. Det var ett krav från sovjetmakten som den svenska regeringen gick med på. I Sverige ansåg man det var säkrast att lyda Sovjetunionen som i och med krigets slut hade fått en mäktig ställning. De unga männens hemresa har tystats ned och efteråt ställer sig många frågan om det verkligen var rätt att skicka hem dem. Josef Stalin, som regerade Sovjetunionen, betraktade krigsfångar som landsförrädare. Den sista kulan skulle man som soldat ge sig själv istället för att låta sig tillfångatas. Det var ungefär 2 500 personer som utelämnades. Många hamnade i fruktansvärda arbetsläger och gick en mycket osäker framtid till mötes.

I Skinnskattebergs kommun har läger dessutom funnits i Baggå herrgård och Udden i Baggbron. Mer finns att läsa i boken ”Krampen och andra ryssläger i Sverige under andra världskriget” som getts ut av Västmanlands läns museum.


Malin Björkqvist berättelse

Flyende ryssar samlades i Hagaström


Tusentals sovjetiska soldater flydde till Sverige från tysk fångenskap  I Sverige placerades de i läger, ett fanns i Hagaström, och i slutet av kriget sändes de från Gävle hamn till Sovjet där de straffades som landsförrädare. Journalisten Hans Lundgren b
erättar i en ny bok ingående om rysslägren, utskeppningen och vad som hände sen.


Lissma,

Lissma genomgångsläger i Huddinge öppnades våren 1942 och stängdes i oktober 1946.
Det var ett ryssläger.


Ryssläger i Storvreta

Under andra världskriget flydde sovjetiska soldater till Sverige. De samlades i flera läger, bland annat i Storvreta, innan de utlämnades till Sovjet. Hans Lundgren har skrivit en bok om en mörk del av vår historia.

Hans Lundgren: "Större delen hamnade i Gulag"


I GULAG, DE sovjetiska arbets- och interneringslägren, rådde total censur. Anatolij försökte även skriva brev när han långt senare blev ”fri”, men det var omöjligt. Att i stort sett ingen i trakten hörde något från någon av sina ryska vänner gjorde att alla förstod, eller trodde att de förstod: Samtliga måste ha dödats när de kom tillbaka. Så har det sagts, i närmre 60 år. Tack vare boken och Anatolijs berättelse får vi nu en annan bild av vad som hände. Hans Lundgren gjorde boken i rätt tid. I dag finns bara Anatolijs testamente kvar. Men hans minnen lever vidare i det och det kommer att tändas ljus vid rysstenen i många år framöver.

LÄGREN
Det fanns sju läger i Sverige som tog emot sovjetiska soldatflyktingar: Krampen, Baggbron, Baggå, Abborrtjärn, Byringe (Strängnäs), Lissma (Stockholm) och Storvreta (Uppsala). Vid andra världskrigets slut öppnades ett läger utanför Gävle.

BOKEN

Krampen – Ryssläger i Sverige under andra världskriget ges ut av Västmanlands läns museums eget förlag. Museichefen Carl-Magnus Gagge och Anette Rattfelt har varit redaktörer. Anette Rattfelt har haft en viktig roll och hittat många av de 70 bilder som finns i boken. Dessutom finns ett flertal historiska dokument i boken. Skinnskattebergsbon Magdalena Danielsson har gjort många av intervjuerna i boken.

HANS LUNDGREN
Författaren arbetar till vardags på Upsala Nya Tidning, som lokalredaktör i Heby kommun. Genom ett initiativ från Västmanlands läns museum fick han möjlighet att under två månaders ledighet skriva klart boken: Ryssläger i Sverige under andra världkriget. Arbetet med boken har dock pågått under 10 år.

Boken kan beställas på telefon 021 - 39 32 22 .


ISBN 978-91-85397-85-3


Stalins fångläger i Sverige

Populär Historia skriver om

Sveriges utrikespolitiska historia och dess hemligstämpel. För svenskt vidkommande äger det giltighet framför allt i förbindelserna österut, som in i nutid avsatt vita fläckar i den svenska historieskrivningen. Ett sådant exempel är de olika ”ryssläger” som fanns i folkhemmets Sverige. En episod som i närmare ett halvt sekel har dolts under statens hemligstämpel. Läs vidare

Stensele, Storuman ett interneringsläger där myndigheterna internerar svenska kommunister, pacifister, syndikalister och vänstersossar under andra världskriget. I detta läger får de internerade arbeta med att bygga en hemlig flygbas.

 

Fångläger i Dalarna

Ingels, Rätvik 1942-46 Svarttjärn
var ett av de slutna läger där svenska myndigheter tvångsinternerade civila utlänningar under andra världskriget. Svarttjärn/Ingelslägret var dessutom hemligt. I de tolv barackerna internerades i första hand tyska desertörer, en del var avhoppare från de tyska transiteringstågen och andra hade på egen hand tagit sig över gränsen från Norge. Till detta kom folk som av tyskarna skickats till tvångsarbete i Norge, och sedan rymt därifrån. Bland dessa interner fanns män från en lång rad olika länder (Polen, Österrike, Turkiet, Finland, Italien, Ryssland, Kuba, Estland, Litauen och Danmark). De internerade sysselsattes med vägbygge och skogsarbete. Lägret avvecklades i början av 1946 och barackerna jämnades med marken.

Smedsbo utanför Avesta och Långmora vid Långshyttan, öppnades mars 1940, och var de två första läger där flyktingar hölls internerade i Sverige under andra världskriget.

Smedsbo var det strängaste lägret. Det hade den
starkaste synen på de internerade som säkerhetsrisker. Skriver Niclas Sennerteg, en av författarna till ”Svenska koncentrationsläger i Tredje rikets skugga”.

Chefen vid Smedsbo hette Gustaf Uhr en tidigare lärare på Brunnsvik. I en artikel 1940 i Dala-Demokraten om Långmoralägret tillbakavisade de ansvariga att det handlade om koncentrationsläger. De benämndes som ”Socialstyrelsens slutna utlänningsläger”.  Uttrycket koncentrationsläger  för tankarna till de tyska läger där judar utrotades. Fast rent tekniskt sett uppfyllde de svenska lägren definitionen. Där sattes man inte för vad man gjort, utan för vad man var.

Sverige var hårt trängt av Tyskland och Sovjet och Sverige bedrev en anpassningspolitik.

I lägren ingick även att ”ta hand om” svenska kommunister och internera dem i läger med tvångsarbete.  Sen kom de 10 000-tals politiska flyktingarna som kom i kläm. Det var kommunister, socialdemokrater, pacifister, syndikalister, anarkister, norska motståndsmän och polska patrioter. Personer som ville fortsätta sin kamp  mot endera Stalin eller Hitler.


Lägren i Dalarna var Smedsbo, Långmora och Ingels. Dessutom inrättades en lägeravdelning på Säters sjukhus för fångar med psykiska problem.


När Tysklands krigslycka vände byttes lägerfångarna ut med avhoppa sovjetsoldater och  nazistiska samarbetsmän. Efter krigsslutet fylldes vissa läger med kvinnliga flyktingar, en del från tyska koncentrationsläger. Lägren fanns kvar till slutet av 1940-talet.

Långmora

Annika Thor ”Om inte nu så när” Provläs

ISBN: 9789146220893

Sverige strax före och i början av det andra världskriget. Annika Thor målar i romanen på dokumentär grund upp ett samhälle infekterat av främlingsfientlighet och av anpasslighet till det nazistiska Tyskland.Många flyktingar från från Tyskland sökte sig hit, efter Kristallnatten i synnerhet judar, många med erfarenheter från de tyska lägren. De är inte välkomna. Många avvisas. Andra placeras i svenska läger. Svenska flyktinghandläggare använder antisemitisk jargong.

En stor del av berättelsen i Annika Thors roman utspelar sig på de rättslösa fängelser och arbetsläger för flyktingar som ofta kallats svenska koncentrationsläger, som Långmora och Smedsbo.


Magasinen på Karlsvik, Luleå.

Vy över Karlsviks Trämassefabrik med massamagasinen, sedermera kallade "Tyskmagasinen", 1929.
Om man stod i Luleås norra hamn och tittar bort över vattnet såg man, tyskmagasinen (nerbrunna 24/6-2016).

När kriget tog slut och den tyska verksamheten avvecklades blev det en annan slags aktivitet kring magasinen på Karlsvik. 22,000 ryska krigsfångar skulle transporteras från Norge via Sverige till Sovjet. Färden gick via järnväg till bland annat Luleå. Där skulle fångarna åka sjövägen till Uleåborg för vidare färd med tåg.

Det första tåget anlände till Karlshäll den 14 juni 1945. I området hade tältläger slagits upp. De skulle användas i fall båten till Finland skulle bli försenad. Annars var rutinen att fångarna klev av tåget på kajen, fick mat att äta och sedan klev direkt på båten. Många krigsfångar gick en framtid i sibiriska fångläger till mötes.

Enligt sovjetisk lag var det ett brott att "låta sig fångas", så vad som hände dessa som sändes åter är till stor del okänt. Det var ingen större intresse kring detta. Vad som hände återvändarna är tragiskt när historiska dokument blir kända.